kalender

kalender

09.09.2017 Koenraad TinelNog altijd vloeien de tekeningen als water uit zijn vingers. Uit ijzer en vuur smeedt hij mythische beelden. Koenraad Tinel, geboren in 1934 in Gent in een kunstenaarsmilieu, begint al heel vroeg te tekenen en piano te spelen. In 1944 vluchtten zijn ouders met hem naar Duitsland, een odyssee door de puinen van Europa die hem onuitwisbaar tekent en die in 2009 leidt tot het boek Scheisseimer met een cyclus van 240 inkttekeningen.

Vandaag 83 jaar oud staat Koenraad Tinel onverminderd midden in het leven én de wereld.

In zijn recente werk gaat hij aan de slag met de Europese geschiedenis, haar oud-Griekse mythen en het christendom. Dit nieuwe werk brengt hem letterlijk op een crux, een kruispunt en een keerpunt. Een struikelblok misschien. Want onlangs diepte hij zijn dagboek op van een maandenlange roadtrip in 1956 naar de toen pas ontdekte Boeddhistische grottempels van Ellora en Ajanta in Midden-India. Met een legendarische 2CV van Citroën trok hij door het huidige conflictgebied in het Nabije Oosten over Syrië en Irak, via Pakistan en Afghanistan om terug te keren over de Balkan, een route die vele vluchtelingen vandaag richting Europa nemen.

CRUX is een tentoonstelling waarin Koenraad Tinel een mythische boog spant tussen zijn persoonlijke odyssee en de wereldbrand die vandaag mensen op de vlucht jaagt.

Het Abtenhuis vormt de perfecte setting voor een beeld als Tiresias, ‘de blinde ziener’ genoemd naar de Thebaan uit de Griekse mythologie, die door Hera met blindheid werd gestraft, maar ter compensatie de gave van ‘ziener’ kreeg.

Met CRUX versterkt Koenraad Tinel opnieuw het louterende karakter van zijn oeuvre.

www.koenraadtinel.be

 
share: