Het Abdijmuseum

Musea
Wegens restauratiewerken is het Abdijmuseum momenteel gesloten. Er is een tijdelijk museum ondergebracht in de vroegere Muziekacademie in de Collegestraat 26. Men kan er stukken uit het pijpenkabinet, lucifers- ,sigaren- en tabaksmusea en chantillykantmuseum bezichtigen.

In oorsprong (einde 11de eeuw) was de Sint-Adriaansabdij een benedictijnenabdij met de benaming Sint-Pietersabdij. Toen die abdij op het einde van de 12de eeuw, de relieken van Sint-Adriaan kreeg, groeide ze uit tot 1 van de grootste bedevaartsplaatsen in Vlaanderen en West-Europa. Aangezien veel genezingen werden toegeschreven aan de tussenkomst van Sint-Adriaan, groeide de faam van het bedevaartsoord en zo kwam het dat de oorspronkelijke benaming veranderd werd in Sint-Adriaansabdij.

Door de eeuwen heen kende de abdij een grote politieke, economische en culturele bloei. Een groots abdijcomplex werd opgebouwd, waarvan jammer genoeg slechts het poortgebouw, het prelaatgebouw en het koetshuis zouden overblijven.
Het prelaatkwartier werd oorspronkelijk in 1506 opgetrokken. Na een brand werd het opnieuw opgebouwd en in 1629 werd het vergroot. In de 18de eeuw werd het van Rococostucwerk voorzien. Het hele kloostercomplex werd door de Fransen aangeslagen en openbaar verkocht in 1797. De Gentenaar Piers, de nieuwe eigenaar, liet de kerk en de kloostervleugel slopen.
In 1839 werden de resterende abdijgebouwen en het park aangekocht door de "waterdokter" Modeste De Cock. Hij stichtte er een kuuroord dat grote faam verwierf; zijn dochter Emma huwde een zekere Edouard Guillemin, een Franse patiënt van haar vader. Hun zoon Paul, liet uiteindelijk het domein bij testament na aan de stad Geraardsbergen, die er een museum en een openbaar park moest van maken.

Het Abtenhuis functioneert vandaag als museum: Op de eerste verdieping treffen we meubels aan van de familie Guillemin, nl. hun eetplaats en twee salons met bijhorend boudoir, de keuken is een reconstructie van de vroegere abdijkeuken. Tevens zijn er mooie collecties porselein, schilderijen en andere kunstvoorwerpen te bezichtigen.

Op de tweede verdieping werden vier afdelingen van de vzw "Geraardsbergse Musea" ondergebracht: het lucifersmuseum, het sigarenmuseum, het pijpenkabinet en last but not least het Chantillykantmuseum.

Op het gelijkvloers kan de toerist na zijn bezoek, in het Abdijrestaurant, ook de inwendige mens versterken. Voor meer inlichtingen over de Abdij kan de lezer contact opnemen met mevr. Brenda de Galan Cultuurfunctionaris op tel. 054.41 13 94

Openingsuren : Periode van 1 april tot eerste weekend van oktober :

  • dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 14.00 uur tot 17.00 uur
  • zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur
  • maandag gesloten

Toegangsprijs :

  • individueel : € 1,25
  • kinderen -12j. en groepen vanaf 10 pers. : € 0,75