Sigaar

Musea > Sigaar
Zoals de naam "Dano Davidoff" klinkt in de oren van de hedendaagse sigarenrokers, weergalmen de namen als Eugène Landuyt (eerste fabrikant in 1862), Morre, Jan Van Eyck, Curens, De Mol, Van Lierde enz... in Geraardsbergen.Namen die geschiedenis geschreven hebben in de sigarenindustrie, kortom de doden worden levend gemaakt, waarmee ik bedoel dat de voorwerpen een betekenis krijgen in de geschiedenis van Geraardsbergen.
 
De uitbeelding van de sigarenmaker, gezeten aan een "enkele" sigarentafel, waarop de moules (vormen) liggen waarin de sigaren geperst werden, geniet een prozasisch uitzicht.Kunstig is de inhoud van de kasten, waarin de sigarenetiketten staan en waarin de kleurige en nostalgisch ogende lithografieën pronken.Daarvan prijken hele collecties in het sigarenmuseum, samen met de verschillende attributen voor het vervaardigen van deze lithografieën. Deze hoger vernoemde relikwieën zijn zeer gegeerde verzamelvoorwerpen.
 
Andere juweeltjes zijn de oude sigaarschaartjes en -knippertjes die steeds esthetischer geworden zijn met de tijd.Deze zaken geven het historisch, artistiek, economisch en sociaal patrimonium van de Geraardsbergse sigarenindustrie weer.
 
Op industrieel- archeologisch gebied is dit museum een niet te missen parel.

Ode aan de Sigaar.
"Een sigaar is een grote steun en toeverlaat, men moet in zijn eentje door wouden gereisd hebben om dat te begrijpen".
 
(Duc de la Rochefoucauld, 1795)
 
Wenst u meer inlichtingen te verkrijgen? Dit kan bij de conservator op tel/fax 054. 41 38 36.
 
Edmond Van Den Hole

Conservator Sigarenmuseum Geraardsbergen